Hiperaktivite Ne Demek?
Hiperaktivite nedir? ve Hiperaktif çocuğa nasıl davranılmalı? Soruları anne baba olan herkesin cevabını bilmesi gereken sorulardır. Çünkü anne ve babalar çocukları biraz hareketli davrandığında ona hemen hiperaktif bozukluk damgasını yapıştırmakta ve çocuğun her davranışını bununla açıklamaktadır. Oysa DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) ciddi sorundur ve yaramazlıktan çok daha öte bir şeydir.
Hiperaktivite Bozukluğu çocukta görülen davranış bozukluğudur ve ancak Kahramanmaraş’ta çocuk psikiyatri ve çocuk psikolog desteği ile çözülebilir. Anne karnında başlayan, sebepleri henüz net olarak bilinmeyen ama genetik olduğu yönünde çalışmalar bulunan beynin ileti merkezlerindeki bilgi akışından sorumlu maddelerin neden olduğu problemdir, diyebiliriz.
Hiperaktif ne demek? sorusunun cevabı TDK’ya göre aşırı etkin olarak tanımlanır. Yani hareketlerinin fazlalığıyla kendini gösteren vücudu ve beyni hızlı çalışan kişilere verilen addır. Belirtileri gösteren kişilerin pek çok özelliği vardır. Bunu sadece aşırı hareketle açıklamak yeterli değildir. Yani her hareketli çocuk DEHB tanısı almaz. Ama hiperaktif bozukluğu olan çocukların büyük çoğunluğu hareketli bireylerdir.
Hiperaktivite Belirtileri Nelerdir?
Hiperaktif çocuğun belirtileri, kişiden kişiye azalıp çoğalsa da genel anlamda şöyle sıralanabilir:
-
Normalden daha fazla hareketli olma
-
Düşünmeden yapılan davranışların çok sık olması
-
Odaklanma sorunları
-
Dış uyaranlara aşırı hassasiyet
-
Okul başarısızlıkları
-
Özgüven eksikliği
-
Sosyal ilişkilerde sıkıntı yaşama
-
Depresif ve kaygılı olma
-
Saldırganlık
-
Unutkanlık ve sürekli eşya kaybetme
-
Dürtüsellik
Kahramanmaraş Hiperaktivite Testi ve Çözümleri
Adana Özel Aile Danışmanlığı ve Kahramanmaraş Psikolojik Danışmanlık Merkezinde uzun yıllardır aktif olarak çalışan ve 15.000 den fazla danışmanlık tecrübesi olan Halil Özgen hocamız ve Kahramanmaraş Psikolog ekibi çocuklarının hiperaktivite bozukluğu sorunuyla boğuşan ve süreci yönetmekte zorlanan ailelere en doğru desteği vermektedir. Sitemizdeki yorumları inceleyerek Halil Özgen hocamız hakkındaki yorumlarını okumak için TIKLAYINIZ.
Çocuğunuzun yaşadığı hiperaktivite testi ve çözümleri konusunda Halil Özgen hoca ve çocuk psikolog ekibiyle Adana ve Kahramanmaraş illerinde YÜZ YÜZE veya ONLİNE PSİKOLOG desteği almak isterseniz sitenin sol altındaki arama butonuna veya sağ alt köşesindeki whatsapp butonuna tıklayarak seanslar ve ücretler hakkında 7/24 bilgi alabilirsiniz.
Hiperaktivite Neden Olur?
Henüz bu anlamda net bir şey söylemek mümkün değildir. Hiperaktivitenin sebepleri konusunda üzerinde çalışan konular beyinsel bozukluklar, hipertiroidizm ya da fazla tiroid hormonu salgılama, sinir sistemi problemleri, çocukluk çağı hastalıklarından sonrası yan etki olarak ve genetik problemler olarak genellenebilir. Kahramanmaraş Psikolog ekibimizin uyguladığı psikoterapi yönteminin hiperaktivite bozukluğu tedavisindeki yeri düşünüldüğünde sebeplerin içine psikolojik nedenler maddesi de eklenmektedir. Olumsuz duygularını dışarıya yansıtamama bu psikolojik nedenlerin başında gelmektedir.
Hiperaktivite Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Hareketli çocukların sorununu anlamak için öncelikle çocuğun hiperaktivite belirtileri göstermesi gerekir. Özellikle okul çağındaki çocuklarda bu belirtiler çok daha gözle görülebilir olmaktadır. Çocuğunuzun öğretmeni “Yerine oturtamıyorum, sürekli ayağa kalkıp sınıfı dolaşıyor” demeye başladıysa ilk sinyaller geliyor demektir. Yine bu çocuklar dersi dinleme ya da ödev yapmada sorun yaşayabilirler. Hiperaktif çocuklar genelde çok konuşurlar ve karşısındakinin sözünü sık sık keserler.
Dikkat eksikliği, bu bozukluğun en önemli belirtisidir. Çocuk odaklanamıyor ya da siz bir şey anlatırken o size farklı sorular soruyorsa dikkat eksikliği belirtileri var, demektir. Ama bu konuda şunu unutmamalısınız. Çocuklar, bizden farklı düşünce yapısına sahiptir. Bazen dikkatlerini toplamakta zorlanabilirler. Bu yüzden hiperaktivite bozukluğu sorunundan bahsedebilmek için dikkat dağınıklığı sorununun sürekli olması gerekmektedir.
Tüm bu belirtiler, bireye hiperaktif demek için yeterli değildir elbette. Geniş anlamda araştırma yapıldıktan sonra hiperaktivite bozukluğu tanısı konulabilir. Eğer sizin çocuğunuzda bu belirtiler sıkça görünüyorsa uzmanla görüşmeniz en doğru adım olacaktır. Bu anlamda alan Kahramanmaraş Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak Halil Özgen hocamız ve çocuk pedagog ekibi size en doğru yol haritasını çizecektir.
Hiperaktif Bebek Nasıl Anlaşılır?
Bebeklik döneminde hiperaktivite bozukluğu tanısı koymak oldukça zordur. Genelde bu tanı, okul döneminde konur. Çünkü okul ortamı bu sorunu yaşayanlar için oldukça zor ortamlardır. Bu açıdan bu dönemde belirtiler daha da belirginleşir. Bebeklik döneminde, kucağa alınmaktan hoşlanmama, uyumakta zorlanma, sinirlilik ve sabit duramama gibi belirtiler görülebilir.
Yapılan çalışmalar, geç konuşma nedenleri arasında hiperaktivite bozukluğu belirtilerinin ilgisi olduğu yönündedir. Tüm bunlara rağmen hiperaktif bebek belirtileri yakalamak oldukça zordur. Eğer bu anlamda bebeğinizde farklılık hissediyorsanız Kahramanmaraş Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde bulunan uzman pedagog ekibimize başvurabilirsiniz.
Hiperaktif Çocuklar Nasıl Olur?
Hiperaktivite bozukluğu gösteren çocuklar, hareketleri yaşıtlarına göre sürekli olarak farklılık gösteren çocuklardır. Kahramanmaraş pedagog ekibi olarak daha önce de bahsettiğimiz gibi çocuklar enerjileri yüksek bireylerdir. Sürekli hareket halinde olmak, büyükler tarafından sürekli şikayet edilen sözde “yaramazlık” çocukların en belirgin özellikleridir. Onlar yetişkinler gibi düşünmez, kafaları farklı çalışır. Bizim için zor olanlar onlar için kolay olabilir. Dolayısıyla her hareketli çocuk için hiperaktif çocuk demek, çok büyük yanılgı olacaktır.
Bu çocuklarda yerinde duramama sorunu en sık yaşanan sorundur. Bu çocuklar uzun süre belli bir alanda duramazlar. Bu yüzden de sınıf içinde sırada 40 dakika boyunca oturmak onlar için imkansızdır. Hiperaktif çocuk genellikle karşısındaki kişiyi dinlemekte zorlanıp sürekli sözünü keserler. Hızlı düşünür ve hızlı konuşurlar. Hatta sürekli konuşurlar. Bu çocuklar oyun oynarken bile sürekli konuşma eğilimindedirler.
Sürekli meşgul olan çocuklar, bir şeyi saklamakta çok zorlanırlar ve ağızlarından kaçırırlar. Onlar için sıra beklemek çok zordur. Yönergeleri sonuna kadar takip etmekte zorlanırlar. Özellikle okul öncesi dönemde ve ilk okul döneminde sınıf içi çalışmalarda kurallara uymakta güçlük çekerler. Bizler Kahramanmaraş Pedagog uzmanları olarak Hiperaktif çocuk profiline baktığımızda sürekli eşyalarını kaybeden ve bunun farkında olmayan çocukları görürüz. Ve genelde çok dağınıktırlar.
Kahramanmaraş Çocuk Psikolog Ücretleri Ne Kadar?
Kahramanmaraş çocuk psikolog ücretleri konusunda en uygun fiyatlı danışmanlık hizmetini sunmaktayız. Merkezimiz, verdiğimiz hizmetin kalitesine göre oldukça uygun fiyatlı çocuk pedagog hizmetimizle diğer tüm merkezlerden fark oluşturmaktadır.
Kahramanmaraş’ta hiperaktivite bozukluğu seans ücretleri oldukça fazla değişiklik göstermekle birlikte rakamlar en düşük 750 TL ile en yüksek 2000 TL arasındadır. 45 ile 60 dakikalık seans süresi sonucunda merkezimizde ücret en alt sınırda tutularak 750 TL olarak belirlenmiştir. Online çocuk psikolog seans ücretleri daha düşük olduğundan 500 TL olarak belirlenmiştir.
Hiperaktif Çocuklara Nasıl Davranmalı?
Çocuğunuza hiperaktivite bozukluğu tanısı konulduktan sonra dikkat etmeniz gereken şey, hiperaktif çocuklara nasıl davranmalı sorusuna cevap bulmak olmalıdır. Kahramanmaraş Çocuk Psikolog uzmanları olarak sizlere tavsiyelerimiz olacaktır. öncelikle sevgi ile çözülemeyecek hiçbir sorun olmadığına inanmalı ve ona yardımcı olmak için çaba göstermelisiniz. Bunun için de:
- Çocuğunuza günlük plan yapıp ona uyması için onu desteklemelisiniz.
- Olumlu davranışlarının pekişmesi için bu davranışlarını takdir etmelisiniz.
- Çocuğunuzun sorun yaşadığını hissettiğinizde dikkatini farklı yöne çekmelisiniz.
- Onu alışveriş merkezi, pazar, düğün gibi yerlere götürmek için ısrarlı olmayın. Çünkü bu tarz yerler hiperaktif çocuklar için çok uyaran barındırır ve bu durum da sorun yaşamasına neden olabilir.
- Etrafına zarar veren davranışlarda bulunduğunda onu yalnız bırakmak davranışının yanlış olduğunu göstermek açısından iyi bir yöntem olabilir. Sakinleştikten sonra bu sorun üzerine konuşup tartışmalı, asla sorunu yok saymamalısınız.
- Çocuğa asla fiziksel ve sözel şiddet göstermemeli sabırlı olmalısınız.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Testi Nasıl Yapılır?
Hiperaktivite Testi, çocukların farklı yaş gruplarına göre farklı şekilde uygulanan testlerdir. Bu testler gelişigüzel değil uzman çocuk pedagog tarafından uygulanmalıdır. Yaş grubuna göre değişen kriterlere sahip olan testler, belli kurallara göre yapılan ölçeklerden oluşmaktadır. Kahramanmaraş Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde Halil Özgen hocamız ve uzman çocuk psikolog ekibi çocuk psikolojik testleri konusunda oldukça başarılıdır.
Bebek Hiperaktivite Testi
- 18-36 ay arası bebeklere uygulanabilir.
- Testi uygulayacak uzman, bebekle test öncesi iletişim kurmalıdır.
- Bebeğin fiziksel ihtiyaçları giderilmiş olmalı, duygusal anlamda da rahat olmalı
- Uzman pedagog tarafından MOXO, DSM_5 gibi kriterlere uygun olarak hazırlanan ölçek bebeğe uygulanmalı.
Çocuk Hiperaktivite Testi
4-7 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan testlere çocuk hiperaktivite testi denir. 30-45 dakika süren testin öncesi ve sonrasında çocukla ve ebeveynlerle bireysel görüşme yapılmaktadır. Kahramanmaraş çocuk psikolog ekibimiz bu anlamda size en doğru desteği verecektir.
Yetişkin Hiperaktivite Testleri
Anne karnında başlayan bu sorun eğer çocukluk döneminde tedavi edilmezse ileriki dönemlerde ciddi sorunlar yaşanabilmektedir. Yetişkinler, kendilerinde hiperaktivite belirtileri gördüklerinde uzmana başvurmalıdır. Yaşadıkları farklılıklara yetişkinlere hiperaktivite bozukluğu teşhisi konulabilmesi için uzman kişi tarafından psikolojik testler uygulanmalıdır. Kahramanmaraş Psikolog ekibimiz size ihtiyacınız olan desteği ve yönlendirmeyi sağlayacaktır.
Hiperaktivite Bozukluğu Nasıl Geçer?
Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar doğru psikolojik destek sayesinde topluma uyum sağlayacaktır. Özellikle erken teşhis ve psikiyatri tedavisi, çok başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Eğer siz, kendinizde veya çocuğunuzda yolunda olmayan şeyler olduğunu fark ediyorsanız merkezimiz ile bir an önce iletişim kurup hiperaktivite bozukluğu çözümüne başlamalısınız. Yaşanan örnekler göstermektedir ki psikiyatrik muayene ile hiperaktivite tedavisi sonucu davranış bozuklukları kontrol altına alınabilmekte, bu bireyler sağlıklı olarak hayata devam edebilmektedirler.
Online Çocuk Psikoloğu Desteği
Kahramanmaraş Psikolojik Danışmanlık Merkezlerimizden uzakta bir yerde yaşıyorsanız dilerseniz sizlerde Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden online psikolog desteği alarak, uzakta da olsanız çocuğunuzla yaşadığınız hiperaktivite bozukluğu sorunlardan kurtulabilirsiniz. Online psikolog ücretleri 500 TL olup Halil Özgen hocamız ile görüşmek ve detaylı bilgi almak için ekranın altındaki telefon veya whatsapp butonlarını kullanarak iletişime geçmeniz yeterlidir.
Asistanımız yaşadığınız çocuk ve ergen sorunları hakkında sizi hocamız ile görüştürecek ve ön görüşme yapma imkanına sahip olabileceksiniz. Yaşadığınız sorunların adeta kartopu gibi büyümesine izin vermeyin, çocuklarınızın yaşamınızı güzelleştirmeye gayret gösterin. Çocuklarınız için hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsınız.
İçindekiler